Författare? Jag?

I veckan var jag på en hälsokontroll på vårdcentralen och där fick jag frågan av läkaren vad jag jobbade med. Jag blev helt ställd. Det är klart jag vet vad jag sysslar med på dagarna. Jag skriver. Varje dag på mitt manus. Men får jag kalla mig författare då? Jag är inte utgiven ännu. Till och med läkaren blev osäker vad denne skulle skriva i sina uppgifter.

”Så jag kan skriva att du är författare då?”, sa läkaren.

”Ja, du kan väl skriva det,” svarade jag med en osäker röst.

I andra yrken råder oftast ingen tvekan vilken yrkestitel man har. Läkare, brandman eller kock till exempel, där kan man tydligt se vad personen gör bara genom att se uniformen de bär. Men författare anser säkert många att man inte får kalla sig förrän man blivit utgiven på ett förlag och inget annat. Egentutgivning eller andra vägar är inte acceptabla. Jag kan förstå att det kan vara ett sätt att ge författaryrket status. För om alla gick runt och kallade sig för författare kanske yrket skulle tappa sin prestige.

Men sen finns det självklart de som tycker precis tvärtom. Att alla har rätt att kalla sig författare om de känner att de är det. Det finns ett underbart klipp från filmen ”Värsting till syster 2” med Whoopi Goldberg och Lauryn Hill. Där försöker Whoopi Goldberg uppmana Lauryn Hill att inte ge upp sin dröm. De ord som har fastnat från det klippet är:

”If you wake up in the morning and you can’t think about anything else but writing, then you are a writer.”

Visst borde det vara så enkelt? Men varför är det inte så enkelt i verkligheten? Visst känner jag långt ner i själen att jag är författare. Jag vill inget annat. Men eftersom jag tänker mig att de flesta vill ha ett bevis, ett bokkontrakt, en färdig bok att visa upp för att få kalla sig författare, drar jag mig för att kalla mig det när någon frågar vad jag gör.

Jag vet, jag borde vara stolt över det jag håller på med och inte bry mig om hur det borde vara. Men jag tror att det kommer med tiden. Jag hoppas det i alla fall. Jag har bara skrivit på mitt manus på heltid i tre månader och kanske tar det lite tid att vänja sig med denna nya tillvaro.

Ärligt talat, skulle jag kunna kalla mig i princip vad som helt, så länge det inte är något nedvärderande förstås, bara att för att få göra det jag gör varje dag. Att få sitta vid datorn och drömma mig bort till en annan värld med mina karaktärer. Det är en känsla som inte behöver en titel. Det är ren lycka.

 


5 reaktioner på ”Författare? Jag?

 1. Själv vågar jag inte kalla mig själv författare då jag aldrig fått något utgivet. Det känns inte som att jag är ”värdig” den titeln än 😛

  Gilla

  1. Jag förstår precis vad du menar. Jag känner mig inte heller direkt ”värdig” den titeln än men småningom kommer jag behöva/vilja ha en titel för att på något sätt ge mitt manus ett värde. Man skriver på en bok, som ska ges ut på ett eller annat sätt. Och vem gör sånt? Jo, en författare. Jag är inte där ännu. Men en dag förhoppningsvis.

   Gilla

 2. Återigen är engelskan ett rikare språk än vårt: writer och author. ”Same same” som de säger i Thailand, men ändå inte. Jag håller med dig, jag har skrivit tre manus men är ännu inte utgiven. Författare? Njae, det vågar jag inte kalla mig. Däremot säger jag ofta att jag är aspirerande författare. Epitetet gör det mer legitimt på något sätt. Utgivningen är kanske samma slags examina som man får efter ”aspiranten” inom Polisen, eller AT-tjänsten som läkare? Den utgivna boken är kanske slutprovet? Sen har ju Författarförbundet kravet på TVÅ utgivna böcker innan man på riktigt är författare och ingen One-book-wonder, varför det senare skulle vara ett bevis på att man INTE är författare går lite ovanför mitt huvud.
  Lycka till med författandet 😉

  Liked by 1 person

  1. Visst är engelskan rikare jämfört med svenskan. Aspirerande författare tycker jag låter fantastiskt. Inte riktigt ”färdig” författare men på god väg. Jag gillar det! Jag ska börja testa och använda det! Stort lycka till dig med! 🙂

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s