Att fånga inspiration

240_f_119452612_j7lgldcx88o8gw1ocu06opaksgcaep6n

Det är fascinerande att ta reda på hur människor som skriver får sin inspiration. Det finns inte ett sätt utan oändligt många som funkar. Jag tror att det därför jag älskar skrivandet, det är så befriande. Då förstår ni säkert varför jag alltid fick låga betyg i matte. För mig handlar matte bara om att hitta ett rätt svar på allt. Det kan ni väl ändå hålla med mig om? Eller? Visst finns det olika sätt att räkna ut svaret i ett mattetal men det finns fortfarande bara ett rätt svar på ett tal. Totalt motsatsen till skrivandet. I skrivandet är alla verk oavsett hur den än är skriven, aldrig fel, så länge författaren är nöjd.

Medan vissa personer inspireras att skriva genom musik, filmer, konst, andra böcker osv, har jag alltid inspirerats som bäst när jag har rest. Från det att jag var tjugo och femton år framåt reste jag 2-3 gånger per år. Thailand, Dominikanska Republiken, Kanada, England, Spanien, Chile, Frankrike, Grekland, Tyskland, Ungern, Tjeckien, USA för att nämna några länder. Men en stad fastnade jag lite extra för. Därför är det inte konstigt att jag har besökt staden fyra gånger under åren. Med risk för att låta klyschig eller som ett utdrag ur en Alicia Keys låt, tänker jag ändå berätta det för er vilken stad det är. Jag tänker att när hjärtat känner så starkt för något, oberoende vad andra kan tycka, kan det aldrig vara fel

240_f_82179861_j3esdlckryqi9z5yuvcamypmi2hv4k8d

På den plats där all kreativitet, glädje, inspiration och kärlek möts inom mig på samma gång, är i New York. Det är något speciellt med den staden. Det är energin på gatorna. Det är människorna, som trots alla motgångar som staden haft, reser sig och går upp och jobbar varje dag. Det är alla vackra byggnader, som alla pekar upp mot himmelen, mot toppen, mot oändligheten. En plats i New York som blivit min första hållplats efter att jag lämnat resväskorna i hotellrummet, är Barnes and Noble på Union Square. Jag har besökt den affären varje gång jag varit i New York. Vilken bokaffär! Bara att få gå runt där bland alla bestsellers och strosa i den vackra omgivningen, kan få vem som helst att vilja sätta sig på golvet och rycka åt sig ett skrivblock och börja skriva.

new-york-kvall

Under mina besök I New York har jag promenerat på gatorna i timmar och stormats av idéer. Sån adrenalinkick! Som tur har jag alltid burit med mig ett block och skrivit ner alla tankar som slagit mig. Alla mina anteckningar därifrån har hjälpt mig när jag nu skriver min bok. Och när jag vill åka dit igen och tanka inspiration, räcker det med att jag tittar på bilder från mina resor eller på filmer som utspelas i staden, så är jag där igen. Andra kanske associerar New York med stress, det ständiga terrorhotet eller den extrema uppdelningen mellan rika och fattiga. Kanske är det blåögt att bli så glad och inspirerad av att vara där. Men ingen plats är perfekt. Dessutom är det så att i min värld, där det inte bara finns ett rätt svar, ett sätt att tänka, ett sätt att känna utan oändlig många, är New York trots dess mörka sidor, min bas för inspiration. Min plats. Jag tror att många har en sådan plats där man kan tanka kärlek och energi, om inte borde man verkligen hitta ett sånt ställe. Det är värt mycket. Särskilt när du skriver.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s