Vad är tid?

Vad är tid? För mig har det tagit nästan tio år att skriva en bok. Lång tid tänker du säkert. Men skrivandet tar tid. Hur orkar du fortsätta? Den frågan har jag fått många gånger genom åren. Svaret är enkelt. Ger man bort sitt hjärta till skrivandet, finns det ingen återvändo. Skrivandet äger det. På gott och ont.

I början trodde jag att om jag bara köpte alla handböcker och bokade upp hela kalendern med skrivkurser, skulle jag greja det här med att skriva. Till min förskräckelse gav den första skrivkursen inte mycket. Men handböckerna var väldigt ivriga med att visa mig vägen. Trots att böckernas syfte var att inspirera gjorde de dock att jag kände mig mer pressad av att skriva ”rätt”, vilket bromsade mig.

Jag gick med i en bokcirkel på det lokala biblioteket. Vi läste, diskuterade den röda tråden och karaktärer var tredje vecka över lite fika. Jag var med i cirkeln i nästan ett år och förstod alltmer vad som gjorde läsare engagerade i en bok. Trovärdiga karaktärer och en genomtänkt historia. Med den vetskapen skrev jag vidare tills skrivkramp och misstro till min egen förmåga kom krypande och tog mer plats.

Jag sökte in på en skrivkurs på universitet inom barn- och ungdomslitteratur. Tack och lov att jag gjorde det! Det kändes som jag kom hem från en jordenruntresa och inte längre var rotlös. Det är sånt här jag vill skriva! Efter den kursen hade jag turen att få min lärare som min mentor. Den tuffaste motgången jag upplevt dock, kom när min mentor konstaterade att berättelsen jag knåpat på i närmare fem år, inte bara var en berättelse utan två i en. Hur var det ens möjligt? Jag särade på historierna och bestämde mig för att satsa på en av dem. Tre stora omarbetningar väntade och visst blev manuset tydligare och likaså karaktärerna. Det var ett otroligt givande att ha en mentor, det gjorde mig tryggare i min roll som författare över hur jag ville skriva den här boken och hur jag kunde förmedla den till läsarna.

I oktober skickade jag manuset till en lektör. Jag ska inte ljuga, det kändes tufft att läsa omdömet. Nu ska scener strykas och andra läggas till. Karaktärer behövs förtydligas ytterligare. Men det är bara att kämpa vidare. Det funkar inte att lägga sig platt ner och ge upp. Inte nu. Inte någonsin. Skrivandet tar tid.

Vad är då tid när det kommer till skrivande? För mig har tid varit att undersöka, testa, skriva, interagera, kunskap, förtvivlan, lust, glädje, tårar, ilska, osäkerhet, mognad, mod och en stor dos envishet. Att skapa något som förhoppningsvis ska beröra andra, tar tid. Det, just det, är den största lärdomen jag tar med från denna långa skrivprocess, som ännu inte är slut.

Du som drömmer om att skriva en bok. Ha inte bråttom. Känn av, skriv, bråka ett par gånger med dina karaktärer, radera, skriv om, låt andra läsa din text, skriv mer, läs böcker och njut! Men se även det vackra och det starka i alla motgångar. De finns där av en orsak. Lyssna in och lär. Om du älskar att skriva, kommer glädjen och kärleken till skrivandet att bära dig igenom alla faser av skrivprocessen. Jag lovar! Se bara på mig! En annan kanske hade kanske slutat efter ett par månader, en annan vid en så där fem-sex år. Men inte jag. Och det behöver inte du heller göra.

bild-till-blogginlagg


4 reaktioner på ”Vad är tid?

  1. Känner igen det där. Det går inte att sluta, oavsett vad. ^^ Jag skrev min första bok för cirka sju år sedan – och innan det skrev jag jättemycket också, men ingenting jag slutförde. Sedan dess har jag haft perioder där jag försökt göra annat, men kommer alltid tillbaka till skrivandet på ett eller annat sätt. Som om man själv inte styr över det.

    Liked by 1 person

    1. Visst är det fascinerande Lovisa men samtidigt lite läskigt att man inte har kontroll över det. Men det är kanske det som är passion? När jag tänker tillbaka skulle jag inte vilja vara utan den här långa resan. Den har lärt mig massor om skrivande men också mycket om mig själv. Härligt att höra att vi som älskar att skriva är så lika. Underbart att ditt skrivande har lett till en utgivning. Måste ta och läsa din bok 🙂

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s